Akadálymentesítés

Sajnos Magyarország legtöbb weboldala nem alkalmas sem struktúrájában, sem pedig szerkezetében arra, hogy azt akadályoztatott társaink is használni tudják.

Az internet világa azonban számukra is nélkülözhetetlen információkat nyújt vak és gyengénlátó társaink részére is, ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha az oldal szerkezetét, illetve alternatív megjelenését úgy alakítjuk ki, hogy közben rájuk is tekintettel vagyunk.

A vakokat segítő felolvasó alkalmazások az oldal struktúrája alapján haladnak végig, azaz, ha egy cikket előbbre teszünk a struktúrában, mint egy menüt, azt a program végigolvassa, majd csak utána következik a navigácóhoz szükséges menü. Ezért számukra a struktúra kialakításánál rendkívűl fontos, hogy elször a navigációs elemeket, keresőt, bejelentkezést, utána pedig a szöveges tartalmakat, majd alul ismét a tájékozódást segítő elemeket.

A gyengénlátókat segítő alternatív megjelenést úgy kell kialakítani, hogy fekete háttéren fehér, illetve sárga szövegeket helyezünk el. A sárgák a linkek színei, természetesen aláhúzva. Hiszen itt az is fontos, hogy a kiemelt tartalmakat, linkeket több módon is megkülönböztessük, azaz míg egy normál megjelenésnél a cikk címének színét, méretét, vagy betűtípusát változtatjuk meg a cikk tartalmához képest, itt ezen elemekből legalább kettőt kell használni, hogy könnyebben felismerhető legyen számukra.

Mit tehetünk a gyengénlátókat támogató honlapokért?

A már meglévő honlapokhoz is készíthetünk alternatív megjelenést, illetve a struktúra átalakításával weboldalunk akadálymentesített lehet. Az általunk készített SenSPortal, SenSCMS rendszerek mellé minden esetben jár az alternatív megjelenés kidolgozása, hogy segítsük az akadállyal élőket.

Ha meglévő oldalát Ön is szeretné akadálymentesíteni, az alábbi linkre kattintva kérje árajánlatunkat.